skip to Main Content
Телефон 082-834510 Адрес: гр: Русе, ул. "Борисова" 22

Успех на ученици от ПГ по икономика и управление – Русе в Иновационен лагер 2019

На 22 октомври 2019 г. се състоя Иновационен лагер 2019. Организатори на събитието са Русенски университет „Ангел Кънчев“, МГ „Баба Тонка“ и Джуниър Ачийвмънт – България. Събитието се организира в рамките на Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 18 до 24 ноември 2019 г.

Участваха ученици от МГ „Баба Тонка“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Възраждане“ и ПГИУ „Елиас Канети“.

Темата, която беше предложена от Джуниър Ачийвмънт, е „Капачки за бъдеще“. Младите предприемачи трябваше да предложат вдъхновяваща идея, която да зарази обществеността и да бъде със социално-екологична насоченост. Целта е:да се създаде атмосфера на сътрудничество между екипите в конкретна среда, да се осигури пространство за развитие на предприемаческото мислене, да се провокират и предложат оригинални решения на поставения проблем, да се подкрепи творческият потенциал на младите предприемачи.

Всички участници от ПГИУ „Елиас Канети“ с ръководител Румяна Ценева – старши учител по икономически дисциплини се представиха достойно!

Отборът „Иксия“, в който участват Ан-Мари Георгиева, Йоанна Миланова, Евгения Петрова, Димитър Петков и Фарес Алфарес от XI клас, зае III място. Те представиха иновативната си идея, свързана с подобряване на инфраструктурата на регионите. Основната дейност на предприятието им е произвеждане на асфалт от отпадъчна пластмаса. Изграждането на асфалта отнема по-малко време, издържа в пъти повече от стандартния асфалт и допринася за опазването на околната среда.

Отборът „5d“ с участници Андреа Димитрова, Илона Колева, Елеонора Ганчева, Радолина Христова и Нора Тодорова предложиха иновативно рециклиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Те представиха своята фондация с мотото „Рециклирай – дари усмивка!”, която е със социална насоченост. Фондацията предоставя печалбата си на деца в домове, като се стреми да ги зарадва не само по Коледа, а във всички дни от годината.

Отбор „Идея“, с участници Али Сунай, Люба Михнева, Талия Убчева, Владислав Николов, Дарина Цекова, предложиха иновативната си идея „МетанТраш“. Тя е с екологична и социална насоченост. Амбициозните предприемачи предлагат биологичните суровини да бъдат събирани в специални станции, в които да се извлича газ метан, отделящ се при тяхното разпадане. Полученият метан да се използва като гориво, което да се предоставя на хора в неравностойно положение, както и на всички държавни институции на по-ниски цени.

Отбор „Размах“ с участници Даниел Кирилов, Румина Бойчева, Йоана Йорданова, Джоана Димитрова и Петя Георгиева разработиха идея, свързана с преработка на стари текстилни изделия, като се създават нови дрехи, които се даряват на хора в неравностойно положение! Другата им цел е преработка на текстила и създаване на пълнеж за иновативни матраци, които ще са в полза на много потребители.

Поздравяваме талантливите икономисти и им пожелаваме нови творчески успехи!

Автор на текста: Румяна Ценева – ст. учител по икономически дисциплини

Back To Top