skip to Main Content
Телефон 082-834510 Адрес: гр: Русе, ул. "Борисова" 22

Международен конкурс за статистически плакат 2022 – 2023

Международен конкурс за статистически плакат 2022 – 2023
 
Приключи националният кръг на Международния конкурс за статистически плакат 2022-2023.
Международният конкурс за статистически плакат 2022 – 2023 се организира от Международната асоциация за статистическо образование (IASE) – образователната секция на Международния статистически институт (ISI). В България състезанието се провежда от Националния статистически институт (НСИ).
Целта на инициативата е да се повиши статистическата култура на учениците и студентите, да се провокира интерес към статистическите изследвания, да се развият уменията за работа в екип при интерпретирането на статистически данни и използването на графични и математически методи за представянето им.
Участието в състезанието е отборно (от 1 до 5 души), които са разделени в 3 възрастови групи. Всеки отбор има ментор.
Тази година няма предварително зададена тема – всеки отбор изработва своя плакат според вижданията си за важните теми в живота.
Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава участват в международния кръг.
Конкурсът дава възможност на ментори и ученици да изявят своите таланти при използването на статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата, в която живеят.
Надпреварата беше много оспорвана, защото в трите категории за участие се регистрираха 165 отбора, от 34 населени места и 61 учебни заведения. 101 отбора изпратиха плакатите си в срок. Българското жури на състезанието беше впечатлено от креативността на младите хора, от графичните им умения и целенасочените им изводи. Особено радващо е талантливото присъствие на участниците от Категория 2 (ученици в XI и XII клас).
Нашата гимназия участва с отбор: „Меркурий“ с участници: Михаела Стоянова, Вера Гоцева, Стелла Енчева и Александра Коцева от XIв клас, специалност „Икономика и мениджмънт“. Отборът постигна резултат от 71 точки с техния плакат: „Бракониерството и животните“.
Наши бивши ученици и настоящи студенти в Русенски университет сформираха отбор „MIK Group“ . Отборът се класира на второ място с 91 точки. Участниците са Мартин Джуров, Ивайло Радев и Кристиан Спасов. Техният плакат е на тема: „Изкуственият интелект в развитието и бъдещето на бизнеса“.
Ментор на двата отбора е Анета Ангелова – главен учител.
 
 
 
 
 
See insights and ads
Boost post
 
All reactions:

4

 
 
 
Like
 

 
 
Comment
 
 
Share
 
 
Back To Top