СВЕТОВНА СЕДМИЦА ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО 13 – 19 ноември 2017

ПГИУ „ЕЛИАС КАНЕТИ” – РУСЕ

16 НОЕМВРИ 2017

ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР

Световната седмица на предприемачеството

Ученици от ПГИУ “Елиас Канети“ – Русе правят град на своите мечтиПо традиция Професионална гимназия по икономика и управление  „Елиас Канети“ – Русе  отбеляза Световната седмица на предприемачеството, като на 16.11.2017г. организира състезание „Иновационен лагер“ за учениците от 10 до 12 клас.
Иновационният лагер е нов образователен подход, който мотивира младите хора
да развиват своята предприемаческа нагласа, поемайки рискове в интерактивна среда.

Гости и членове на журито на провелия се в Пленарна зала на община Русе заключителния етап на състезанието бяха:

-    г-жа Виржиния Пехова – старши експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието – Русе, която бе и  председател на журито
-    доц. д-р Александър Петков – декан на факултет „Бизнес и мениджмънт“ на  Русенски университет „Ангел Кънчев“, член на журито
-    г-н Йордан Петров – експерт в  РТИК, член на журито
-    г-жа Светла Неделчева – управител на Специализирано счетоводно предприятие „Русева консулт“ ЕООД, член на журито
-    г-жа Мариана Маринова – старши учител по икономически дисциплини в ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе, член на журито,
 както и менторите на отборите – докторанти и студенти в Русенския университет, факултет „Бизнес и мениджмънт“.

Тридесет ученици, разделени на случаен принцип в 6 отбора, приеха предизвикателството да бъдат изобретателни, да успеят да се сработят като екип в рамките само на 4 часа и да генерират идеи, които решават поставения от Джуниър Ачийвмънт България казус. Решението на казуса беше  презентирано на сцена от всеки отбор.
Казусът, по който работиха учениците, беше „Как искам да изглежда градът на моите мечти“

  • Първото място беше присъдено на отбор „Читатели-мечтатели“ – Кристина Тодорова, Яница Димитрова, Яна Златанова, Йоана Руменова  - от 10 клас и Джулия Здравкова от 12 клас, които предлагат да се създаде мобилна библиотека на кея.
  • Второто място зае отбор  „Smart team“ – Арзу Ахмедова, Лора Димитрова, Йоанна Димитрова  - от 10 клас, Ивет Георгиева от 11 клас и Петър Христакиев от 12 клас с идеята за  Смарт сити /Умен град/ с няколко екомодула.
  • Третото място спечели отбор „Смело сърце“ – Кристина Радева от 10 клас, Виктор Илиев, Христо Джарнавлиев от 11 клас и Даяна Величкова, Любослав Бърденски от 12 клас, който предлага да направи център за социално подпомагане на бездомните и интегриране на малцинствата.

Предложени бяха и други интересни идеи: за създаване на „Автобус на времето“ /интерактивен хибриден автобус, който позволява на туристите да сравнят сегашния и миналия облик на туристически обекти с помощта на тур гайд и стъкла-екрани/, видео визуализация и развлекателно  шоу  проектиране  върху сградите в нашия град,  реновиране на заведението  на върха на телевизионната кула.


 Tyxo.bg counter

                               Copyright © 2014 ПГИУ "ЕЛИАС КАНЕТИ" - РУСЕ.