Европейски парламент

  Генчо Бойчинов(ХІІв), Десислава Кацова(ХІІв), Доринела Николова (ХІІд), Елвира Рашкова(ХІІв) и Стела Иванова(ХІІд) от ПГИУ „Елиас Канети“ – Русе, с ръководител  г-н Николай Лясковски, взеха участие в Международен младежки проект за демокрация "Gioventù chiama Europa", който се проведе в Таормина, Сицилия от 3 до 8 ноември 2011г. В него взеха участие 50 младежи от 4 европейски държави – Италия, Унгария, Румъния и България. България беше представена от две русенски училища – ПГИУ „Елиас Канети“ и СОУ „Васил Левски“.
  Основната цел на проекта беше симулация на процеса на вземане на решения на Европейския парламент. Проектът даде възможност на младите хора да разберат по-добре работата на Европейския парламент. Изгради в тях умения за вземане на решения, насърчи участието им в обществения живот, разви техния потенциал и ги направи по-отговорни европейски граждани.
Проектът продължи четири месеца, през които учениците се обучаваха по уеб-базиран метод „учене чрез правене“. Те проучваха проблемите в различни европейски държави и подготвяха свои изказвания и препоръки от гледната точка на политици.
  В проведената конференция, учениците изиграха ролите на депутати в Европейския парламент, представящи държавите членки на ЕС. В процеса на работа, след гласуване, беше избран Президент на парламента. Участниците бяха разделени в две работни комисии и обсъждаха проблемите за „Електронното разделение и съвременните медии” и „Свободата на информацията в Интернет”. В състоялите се дебати и дискусии, участниците имаха възможност да обогатят знанията си за дейността на ЕС. Запознаха се с позициите на страните членки по отношение на провежданата политика. Практикуваха и подобриха своите преговорни стратегии, както и уменията си за вземане на решения.
  Благодарение на проекта, учениците се докоснаха до културата, обичаите и традиционната кухня на останалите участници в мероприятието.
  Проектът „Gioventù chiama Europa” ни предостави уникалната възможност да бъдем част от активното младежко общество в Европа.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Невидимите писъци на природата

 Учениците Кристин Грозданова, Валентин Йорданов и Теодор Йорданов взеха участие в международния младежки проект „Невидимите писъци на природата”, който се проведе в град Измир, Турция от 17.02 .2011 до 27.02.2011г. В проекта взеха участие работни групи от Франция, Полша, Литва, България и домакините Турция. Проектът имаше за цел да обърне внимание на обществеността върху опазването на околната среда, както и представяне и опознаване на различните култури на страните участнички. По време на проекта учениците показаха отлични познания по английски език, който беше работен език на проекта.
По време на проекта бяха направени много работни ателиета, като „Глобалните проблеми на природата”, „Не всеки боклук е боклук”, „Природата и хората”, „Културни различия” и много други. На брега на морето беше заснето името на проекта, който беше направен от телата на легнали участници в проекта. Направени бяха и много тренировки за „Freezing games”. Тази игра беше направена в централната част на град Измир. Последната вечер имаше изложба със снимки от проекта и концерт пред обществеността на град Измир.
 
 
 
 

 Tyxo.bg counter

                               Copyright © 2014 ПГИУ "ЕЛИАС КАНЕТИ" - РУСЕ.