skip to Main Content
Телефон 082-834510 Адрес: гр: Русе, ул. "Борисова" 22

ПЪРВО МЯСТО ЗА НАША УЧЕНИЧКА В ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР НА JA BULGARIA

 
140 гимназисти се включиха в иновационен лагер, който се проведе в Русенски университет „Ангел Кънчев“ на 14 октомври 2022 г. Целта на събитието бе да запознае младежите с концепцията за кръгова икономика и възможности за решаване на проблеми със замърсяване и рециклиране на отпадъци чрез предприемачески бизнес решения. Форумът се организира от Джуниър Ачийвмънт, Община Русе и Стартап Фактори. Участваха ученици от 8 училища от Русе, както и представители на едно училище от Варна и от Силистра.
 
Събитието започна с въвеждащ модул „Предприемачество и кръгова икономика“, представен от Ирина Илиева – директор „Организационно развитие“ в JA Bulgaria. Учениците бяха предварително разпределени в три направления: „Мода и кръгова икономика“, „Кръгова икономика за смартфони и електронни устройства“ и „Преосмисляне на пластмасите“. Имаха време за генериране на идеи в рамките на 3 часа. На случаен принцип бяха сформирани отбори и беше представен казусът, който трябваше да се реши за 2 часа.
Специално жури с представители на JA Bulgaria, Община Русе, Регионално управление на образованието – Русе и Русенска търговско-икономическа камара избра най-предприемчивите гимназисти, които получиха награди от организаторите и спонсорите на събитието. Форумът за пореден път утвърди Община Русе като иновативна, насърчаваща зеленото предприемачество, както и разумното ползване на ресурси и тяхното рециклиране. След края на иновационния лагер учениците придобиха повече увереност в своите умения и постигането на бъдещите си цели в предприемачеството.
 
Ето и победителите:
Модул „Мода и кръгова икономика“ – Първо място за отбор Moda Verde с участието на Мануела Николова от XII Б клас, спец. „Оперативно счетоводство“. Те представиха идеята си за платнени маски от рециклирани дрехи с пет-слоен филтър с активен въглен. Победителите получиха сертификати за първо място и предметни награди.
Модул „Кръгова икономика за смартфони и електронни устройства“ – отбор „Smart dogs“
Модул „Преосмисляне на пластмасите“ – отбор „Live choco“
 
Автор: Боряна Илчева – старши учител по икономически дисциплини
Back To Top