skip to Main Content
Телефон 082-834510 Адрес: гр: Русе, ул. "Борисова" 22

Ден на статистиката в ПГИУ „Елиас Канети“

Ден на статистиката в ПГИУ „Елиас Канети“
Световният и Европейски ден на статистиката – 20 октомври се отбеляза в ПГИУ „Елиас Канети“ със следните инициативи:
По случай празника на статистиката, учениците от нашата гимназия: Александра Пламенова Николова от 11в клас, Дамла Ерханова Саидова от 11б клас и Никол Мирославова Дудева от 12а клас, участваха в Национален конкурс за статистическо есе на тема: „Възможности за използването на изкуствен интелект при производството на статистическа информация“, организиран от Националния статистически институт. Целта на конкурса е да се повиши статистическата култура на учениците и функционална грамотност.
Учениците от 11в клас, специалност „Икономика и мениджмънт“ с ръководител Анета Ангелова – главен учител, посетиха изложба на открито „Да преобразим нашия свят. Цели за устойчиво развитие до 2030 година“ организирана от НСИ със съдействието на Община Русе във връзка с празника. Бъдещите икономисти се срещнаха с директора на Териториално статистическо бюро „Север“ – г-жа Диана Самхарадзе и експертите от статистическото бюро – г-жа Ирена Добрева и Добромира Йовчева. Директорът на ТСБ „Север“ представи на учениците експозицията включваща 12 информационни пана и ги запозна със 17-те глобални цели за устойчиво развитие, включени в Програмата 2030 на ООН и напредъка на Р България по тяхното постигане. Глобалните цели, които си поставят ООН и правителствата на отделните държави са фокусирани върху прекратяване на бедността, предотвратяване на глада, добро здраве и благополучие, достъп до качествено образование, достъп до безопасна питейна вода, осигуряване на достъпна и устойчива енергия, стабилна инфраструктура, опазване на океаните, възстановяване на сухоземните екосистеми и изграждане на мирни общества.
Изложбата е част от дългосрочната програма на Националния статистически институт за повишаване на статистическата грамотност в българското общество.
Учениците поздравиха експертите от статистиката за техния професионален празник, а статистиците им благодариха за участията в състезанията и конкурсите, организирани от тях.
Back To Top