skip to Main Content
Телефон 082-834510 Адрес: гр: Русе, ул. "Борисова" 22

Аз вярвам – открит урок по български език и литература, английски език и история и цивилизации

 
На 24.01.2023 г. се проведе интегриран урок с ученици от 8. до 12. клас на тема „Пътят на спасението чрез вярата и надеждата“ Прилагане на компетентностния подход в обучението по литература, чужд език и история и цивилизации.
 
Учениците от 12. В имаха за задача да създадат презентация, съдържаща основните характеристики на трите произведения от раздел „Вярата и надеждата“. Като основно предизвикателството към устоите на вярата беше определена войната. Бела и Димана от 10. В клас представиха своите размишления по темата чрез емоционален пърформанс. Жаклин от 8. А клас, Давид и Александра от 10. В клас разсъждаваха над Омировата „Илиада“ и „Под игото“, търсейки как е представена темата за войната и вярата.
 
Използвайки знанията си по история, учениците анализираха как литературните произведения представят проблемите на своята епоха. В края на първия учебен час се проведе дискусия за личността на Вапцаров.
Във втория учебен час учениците комбинираха знанията си по литература и английски. Симона, Даниел и Силвестър представиха свой превод от български на английски език на стихотворението „Молитва“ от Атанас Далчев. След това учениците от 12. В, разделени на три групи, търсиха междутекстовите връзки в изучаваните текстове и песните Believer на групата Imagine dragons и When you believe на Марая Кери и Уитни Хюстън, като преводът също бе дело на учениците с помощта на г-жа Валентинова. Третата група анализира рекламен клип. В края на часа Никол Некезова представи своя картина, вдъхновена от разказа „Спасова могила“. Урокът приключи емоционално с клип колаж на учениците от 12. В, които трябваше да довършат изречението „Аз вярвам в …“
 
Автор: Полина Григорова – учител по български език и литература
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+5
 
 
See insights and ads
Boost post
 
All reactions:

41

 
 
Back To Top